Een beker voor de beste lezers

Afgelopen vrijdag vond de finale van de Beste Boekenquiz plaats in de bibliotheek Schilderswijk. Het was een spannende wedstrijd, gewonnen door groep 7b en 8b van de Prinses Marijkeschool. ‘De eerste prijs maakt het natuurlijk helemaal af. Ze hadden nooit verwacht dat zij iets konden winnen met lezen…,’ aldus de leerkracht. Zangeres Shary-An Nivillac die de quiz presenteerde, wist met haar enthousiasme en energie de sfeer er goed in te brengen. 

Vooral voor de achtste groepers was het een spannende wedstrijd. Zij eindigden meerdere malen met gelijk spel, waardoor Shary-An extra opdrachten moest geven om te kunnen bepalen wie de winnende partij is.

De Beste Boekenquiz is een leesproject dat voor de tweede keer in Den Haag is gehouden. Voor het project moeten leerlingen uit groep 7 en 8 in groepjes van vier of vijf een aantal boeken lezen en films kijken. Daarna spelen zij met de hele klas een speciaal spel met vragen over de boeken en films. Tijdens de finale strijden de winnende groepen van drie scholen tegen elkaar. Dit jaar zijn dat de Prinses Marijkeschool, meester Schabergschool en de Van Ostadeschool geweest.

Naast het spel waren er ook allerlei workshops zoals Korte Verhalen en Rap. De teksten en verhaaltjes vloeiden uit de pennen en kinderen wisten in korte tijd ontroerende en grappige verhalen neer te zetten. Zo schreef een kind een verhaal genaamd De ramadan vreter, een komisch stukje over een man die per ongeluk heel veel eet bij daglicht tijdens de ramadan. Een ander verhaal dat er uitspringt, gaat over een lichamelijk gehandicapt meisje dat eenzaam is, omdat niemand met haar wil omgaan vanwege haar uiterlijk. ‘Geloof altijd in jezelf,’ is de wijze boodschap die de schrijver aan de lezer meegeeft.

Wij hebben het Beste Boeken Quizproject uitgevoerd in samenwerking met Stichting Aanzet, ondersteuning en uitdaging op het gebied van onderwijs en opvoeding, en literair evenementenbureau Rode Ruiter. Stichting Aanzet en Rode Ruiter hebben dit leesproject oorspronkelijk ontwikkeld voor de gemeente Vlaardingen. Diverse fondsen hebben de Beste Boekenquiz gesponsord.

Geef een reactie