Lessen in mediawijsheid

25 juni hebben een aantal medewerkers binnen onze stichting deelgenomen aan de workshop Kind en Media van Wendy Tazelaar. Zij is adviseur en trainer in de jeugdhulpverlening.

Internet is een verborgen wereld waar eigenlijk dezelfde algemene opvoedingstaken gelden. Als ouder is het daarvoor belangrijk om op de hoogte te zijn van recente ontwikkelingen op het internet, zodat je jouw kind kan voorlichten. Bijvoorbeeld dat een oudere man zich op het internet kan voordoen als een vriendinnetje. ‘Gebruik je gezonde verstand, stel grenzen en wees je bewust,’ adviseert Wendy. ‘Vloeken doe je niet op straat en dus ook niet in een app-groep.’

Kinderen pikken meer op dan je denkt, praat daarom na als je kind het jeugdjournaal heeft gezien om te weten hoe informatie is overgekomen en maak gebruik van middelen zoals de kijkwijzer en een kinderslot op de tv. Laat je kind ook niet ongelimiteerd achter beeldschermen zitten. Dit kan leiden tot overgewicht wat een serieus probleem is onder de jeugd.

Jongeren

Vroeger experimenteerden jongeren live met elkaar, tegenwoordig gebeurt dat ook online, waarbij jongeren blootfoto’s van zichzelf met een vriendje of vriendinnetje delen. Jongeren willen zich graag laten zien en hebben nog een diep vertrouwen in vriendschap. Ook de jongere die blootfoto’s van een klasgenoot verspreidt, overziet daarvan vaak de consequenties niet.
Als ouder kan je je kind bijvoorbeeld de tip geven om blootfoto’s zonder hoofd erbij te delen. Volledig verbieden werkt namelijk lang niet altijd en op deze manier kan je in elk geval een verstandig advies aan je kind meegeven. Onder jongeren zijn zijn instagram en snapchat populair, facebook wordt veel minder door hen gebruikt. Handig om daarom als ouder ook de weten dat instagram geen popsong is, maar een medium waarop je foto’s en korte teksten kan delen. En wees als ouder ook niet te makkelijk met het plaatsen van foto’s.

Social media-termen:

Cyberpesten: pesten op het internet.
Bezemen: een vorm van cyberpesten, waarbij jongeren foto’s van social media afhalen, dit in een youtubefilmpje plaatsen met beledigende of bedreigende teksten zoals ‘pijpt voor 50 cent.’ Bezem is onder andere straattaal voor hoer.
Bangalijsten: een top-tien lijst van meisjes die de grootste sletten zouden zijn volgens de makers en die via social media verspreid worden.
Fomo (Fear of Missing Out): mensen die op social media blijven kijken, omdat ze bang zijn iets te missen
Phishing: een vorm van internetfraude, waarbij je via een mail naar een nagemaakte banksite wordt gelokt en waar je gevraagd wordt om in te loggen. Op die manier proberen fraudeurs aan je bankgegevens te komen.
Catfish: iemand die zich voordoet als iemand anders door een nepprofiel op social media aan te maken.

Geef een reactie